Zgodnie z obietnic膮 - temat

Troch臋 historii - 膶ezet dosta艂em od chrzestnego jako prezent na osiemnastk臋. Mieli艣my jecha膰 obejrze膰 inny motocykl, jednak by艂 w tragicznym stanie, "pojedyncze braki" kosztuj膮ce po 300 z艂 ka偶dy mnie odstrasza艂y, o lakierze maj膮cym 艣lady p臋dzla nie wspominam. No i moja mi艂o艣膰 do Czechos艂owackich sprz臋t贸w

By艂a kupiona od kolekcjonera, prawdopodobnie (oczywi艣cie, tego nie powiedzia艂) poprzek艂ada艂 co lepsze cz臋艣ci do swojej, a tu zosta艂o to co mia艂o zosta膰

Mia艂a urwany b艂otnik przedni, upadek z lewej strony - wygi臋ty przedni lewy kierunkowskaz, tylni urwany. Do tego nie pali艂a, rzekomo bez t艂oka, jednak silnik si臋 kr臋ci艂, pr膮dnica by艂a ca艂a, og贸艂em - wygl膮da艂a na w miar臋 艂adny sprz臋t, kt贸ry wymaga lekkich poprawek.
Zdj臋cie po zakupie:
No i wzi膮艂em si臋 do pracy - okaza艂o si臋, 偶e t艂ok jest, instalacja po pod艂膮czeniu normalnie dzia艂a艂a. Iskra by艂a, wi臋c postanowi艂em podla膰 jej paliwa pod 艣wiec臋, jednak nic to nie da艂o - 艣wieca zalana. Po regulacji zap艂onu i czyszczeniu ga藕nika, a tak偶e jego regulacji - nic. Niepokoj膮ce by艂o jednak stukanie, wi臋c zdj臋li艣my cylinder. I tu zdziwienie - t艂ok jest w dobrym stanie, cylinder te偶, ale.. brak 艂o偶yska igie艂kowego. Wi臋c - zamawiamy to i link臋 gazu. Zam贸wi艂em koszyczek - wiem, 偶e to nieoryginalne, ale osobi艣cie wol臋 taki "tjuning" ni偶 obaw臋, czy nic nie atakuje mi wa艂u. Oczywi艣cie "pech" chcia艂, 偶e
wy艣lizgn臋艂a mi si臋 z r膮k nakr臋tka szpilki cylindra, do skrzyni korbowej. Nie sz艂o z艂apa膰 jej magensem, wi臋c czeka艂o mnie wyci膮gni臋cie silnika. Po wyci膮gni臋ciu po艂o偶yli艣my go do g贸ry nogami i przedmuchali艣my wszystko w 艣rodku spr臋偶onym powietrzem z kompresora - okaza艂o si臋, 偶e w 艣rodku by艂 jaki艣 stary olej a tak偶e nakr臋tka i... igie艂ki - tak wi臋c dobrze, 偶e ta nakr臋tka wpad艂a.
Po zosta艂a z艂o偶ona i odpali艂a, ale wy艂a. Sprawdzi艂em simmeringi - by艂y w dobrym stanie. Podmiana ga藕nika na inny - nic, na sprawny (z jawy) - nic. Regulacja zap艂onu - dzia艂a, ale kr贸tko. Mimo wszystko byli艣my zaskoczeni - chodzi艂a cichutko, trzyma艂a obroty, zero dzwonienia, szumienia - mo偶na by艂o 艣mia艂o cicho przy niej rozmawia膰. W czasie jazdy sz艂a dobrze. Chrzestny przyspawa艂 mi uchwyt do b艂otnika a tak偶e zam贸wi艂 b艂otnik i kierunkowskazy, wi臋c w ko艅cu zacz臋艂a wygl膮da膰 dobrze

W mi臋dzyczasie wyczy艣ci艂em zbiornik, za艂o偶y艂em nowy kranik (starego nie by艂o), oryginalny korek od paliwa, ustawi艂em hamulec tylni (doci艣ni臋ty jest ostry jak brzytwa

).
Wczoraj ustawi艂em jej zap艂on na 2.9mm przed GMP, podregulowa艂em ga藕nik i tu magia - chodzi, wkr臋ca si臋. Podczas jazdy zbiera si臋 naprawd臋 dobrze, pali od strza艂a zimna i ciep艂a. Jednak pojawi艂 si臋 nowy problem - potworne szumy, przypominaj膮ce te z jawy, gdy pad艂o 艂o偶ysko 艣rodkowe wa艂u (tu na szcz臋艣cie go nie ma). Rozp臋dzi艂em j膮 wi臋c do 60km/h i wrzuci艂em luz, zgasi艂em silnik, aby wykluczy膰 szumy skrzyni bieg贸w, 艂a艅cuszka i tak dalej - niestety, wtedy by艂o s艂ycha膰 tylko ugniatanie piachu pod ko艂em. Tak wi臋c teraz czekam na 艂o偶yska, silnik na st贸艂 i "patrzymy co w trawie piszczy"

Spawany uchwyt
Silnik
Szum贸w niestety nie wy艂apuje m贸j mikrofon w telefonie, wi臋c filmiku na dow贸d nie wstawi臋,
Czekam na jakie艣 komentarze, opinie
A Wszystkim 偶ycz臋 Szcz臋艣liwego Nowego Roku

Dodano: 28 grudnia 2019, o 18:01
|
艁o偶yska p贸jd膮 SKF, bo s膮 o dziwo tanie (18z艂, do jawy za sztuk臋 bodaj偶e 70) no i maj膮 dobr膮 renom臋. My艣la艂em jeszcze nad FAGiem, lub innymi, ale inne.. jakby to uj膮膰 - jeden B贸g wie, sk膮d s膮

Dodano: 2 stycznia 2020, o 19:11
|
Silnik le偶y prawie rozebrany, b臋d臋 musia艂 przej艣膰 si臋 po 艣ci膮gacz bo nie widzi mi si臋 rozwala膰 karter贸w ze wzgl臋du na z臋batk臋.
Dodano: 7 stycznia 2020, o 18:26
|
Zdj臋cia dodam na dniach - p贸ki co szko艂a i lenistwo

W ci膮gu dw贸ch dni silnik zosta艂 rozebrany, dok艂adnie wyczyszczony, wypolerowany (aparat nie oddaje blasku, uroki mojego telefonu

), z艂o偶ony, ustawiony i uruchomiony. Nity na koszu sprz臋g艂owym si臋 poluzowa艂y wi臋c zosta艂y "zbite" ponownie, wymieni艂em 艂o偶yska na SKF, simmeringi tak偶e nowe.
Cezetka pali od strza艂a, fajnie je藕dzi, cichutko pracuje

Naprawd臋 jestem pod wra偶eniem kultury pracy, spodziewa艂em si臋, 偶e b臋dzie du偶o g艂o艣niejsza.
Dodano: 7 stycznia 2020, o 18:53
|
Rozpocz臋cie zabawy:
Na zdj臋ciach wida膰 jak wygl膮da艂 stary olej, nawet gdyby nie rozbieranie silnika i tak mia艂em przygotowany olej do wymiany.
Wst臋pnie poczyszczone kartery:
Wa艂 tak偶e by艂 czyszczony z wszelkich zabrudze艅, niestety nie uchwyci艂em efektu ko艅cowego.
No i sk艂adanie - zwr贸膰cie uwag臋 jak pi臋knie w fabryce doci臋li uszczelk臋

No i po zamontowaniu, jeszcze p贸藕niej by艂 polerowany papierem wodnym i past膮 do polerowania (艣cierna).
Dodano: 15 stycznia 2020, o 16:57
|
Cezetka chodzi jak marzenie, cicho pracuje, trzyma niziutko wolne obroty, mechaniczny regulator napi臋cia dzia艂a prawid艂owo (nawet nie by艂o potrzeby zagl膮dania :O).
Na dniach przyjdzie mi linka od hamulca przedniego i wtedy b臋d臋 si臋 jeszcze bawi艂 z czujnikiem stopu - kupi艂em od MZ, jest mniejszy, wi臋c czeka mnie zabawa, no ale oryginalnego nie mog臋 dosta膰 nigdzie ;/